Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Door de combinatie van verschillende massagetechnieken, compressietherapie en het aanleren van de technieken door u zelf, kunnen wij het oedeem en de pijn verminderen om zo uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Lymfoedeem

De behandeling van lymfoedeem bestaat meestal uit een combinatie van manuele lymfedrainage, fascietechnieken (massage), lymfetaping, zwachtelen, therapeutische elastische kousen en zelfmanagement. De manuele lymfedrainage is een massagetechniek die toegepast wordt om het vocht af te voeren. Indien het nodig is zal er gezwachteld worden om het effect van de manuele lymfedrainage te behouden en te bevorderen. Dit is afhankelijk van het te behandelen gebied. Aan het einde van de behandelperiode wordt er veelal een therapeutische elastische kous aangemeten om het bereikte resultaat te behouden.

Lipoedeem

Afhankelijk van het stadium van het lipoedeem kan er worden behandeld met oedeemtherapie in combinatie met compressie. Met manuele lymfedrainage of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. In combinatie met oedeemgrepen worden er ook bindweefseltechnieken toegepast om de bindweefselstructuur te verbeteren. Tijdens de behandeling kan er ook gebruik worden gemaakt van het endermologie apparaat. Net als bij lymfoedeem kan er gezwachteld worden, dat is afhankelijk van de situatie. Als afsluiting wordt er gebruikt gemaakt van therapeutische elastische kousen.

Veneus oedeem

Net als bij lip- en lymfoedeem wordt bij veneus oedeem ook oedeemtherapie toegepast. Indien er te veel oedeem in de benen aanwezig is, wordt er gestart met ambulante compressietherapie (zwachtelen). De zwachtels zorgen voor continue druk op het weefsel waardoor de kleppen in de aderen weer kunnen sluiten en het vocht uit de benen gaat. Wanneer het oedeem is gestabiliseerd, wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten voor het behoud van het resultaat. Zelfmanagement en huidadvies zijn belangrijk om een open been te voorkomen.

Wonden

Mocht u een wond hebben die moeilijk geneest kunnen we met behulp van massage en kompressietherapie en wondzorg proberen de genezing te versnellen.

Therapeutische elastische kousen en andere kompressiehulpmiddelen

Op verwijzing van uw huidarts of specialist meten wij uw steunkousen aan. Deze worden vervolgens geleverd en voor gebruik krijgt u uitleg gegeven. Soms is er een ander hulpmiddel meer geschikt dat wordt dat samen met u en uw behandelend arts beslist.

Compressietherapie

Het doel van compressie is om de tijdens het behandeltraject verkregen oedeemreductie te handhaven door middel van druk die gegeven wordt behouden we tussen twee behandelingen de verkregen volumevermindering. Compressietherapie wordt daarom bij voorkeur in combinatie met lymfedrainage gegeven. Welke vorm van compressie er wordt gebruikt, hangt af van het soort oedeem, de conditie van de patiënt en de behandelfase. Soorten compressie methodes: zwachtelen, klittenband voorziening, opmeten van therapeutische elastische kous (TEK) Littekentherapie Door diverse massagetechnieken en met behulp van endermologie , tape en siliconenpleisters kunnen wij de mobiliteit verbeteren, de jeuk verminderen en kan het een dik litteken platter en losser maken en zodat kleur en aanzicht ervan verbeteren. Voor brandwondenlittekens maken wij gebruik van verschillende technieken zoals littekenmassage, fasciatechnieken, endermologie, microneedling, camouflage en dermatografie. Alles gericht om de fysieke ongemakken van de patiënt als gevolg van de brandwonden te verminderen.

Verschillende vormen van oedeem

Veneus oedeem

Het wordt ook weleens chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Het is een combinatie van vochtophoping en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem) in de benen. De klachten kunnen zijn zware, rusteloze en opgezwollen benen. Ook ontstaan er dan verwijde bloedvaten en/of spataderen die (branderige/krampachtige) pijnklachten geven. Door de verslechterde doorbloeding kunnen wondjes slecht genezen, wat kan leiden tot het krijgen van een open been (ulcus cruris). Oorzaak van veneus oedeem. De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht met afvalstoffen niet. Hierdoor hoopt het vocht zich op in de benen dit kan op elke leeftijd voorkomen.

Lymfoedeem

Dat betekent letterlijk vochtophoping in de huid en het bindweefsel. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfestelsel. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten, spierklachten en huidklachten. Bij lymfoedeem ervaart u een zwaar of vermoeid gevoel in de ledematen. Ook klachten als een strak, gespannen en pijnlijk gevoel kunnen het gevolg zijn van vochtophoping. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen. Er zijn diverse oorzaken voor. De stoornis in het lymfesysteem kan aangeboren zijn. Maar lymfoedeem kan ook optreden na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren, als gevolg van een operatie, bestraling en/of een ontsteking. Bij (borst)kankerpatiënten worden vaak lymfeklieren verwijderd waardoor oedeem o.a. in de arm, romp en oksel of benen kan ontstaan.

Lipoedeem

Dit is een vochtophoping in combinatie met vetcellen. Het is een pijnlijke, chronische ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. Bij lipoedeem is er naast een stoornis in de afvoer van vocht via lymfevaten ook een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Dit leidt tot voor een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook de armen kunnen aangedaan zijn. De beste mogelijkheid om verergering of complicaties tegen te gaan bij lipoedeem is vroegtijdige ontdekking. De meest voorkomende klachten zijn een zwaar gevoel in de benen, cellulitis (sinaasappelhuid), pijn in de benen, snel blauwe plekken, problemen bij het lopen, gewrichtsproblemen (vooral de knie) en moeite met afvallen. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormonale wisseling zoals in de puberteit, na een zwangerschap of in de menopauze.